Nutrició

Calories a menjar per dia:

 

mode de vida

Homes

Dones

actiu (varia segons les persones)

2400 kcal

2000 kcal

no actiu (varia segons les persones)

2200 kcal

1800 kcal

esportiu (varia segons les persones)

3050 kcal

2350 kcal

 

trimestres

Dones embarassades

1er (varia segons les dones)

2200 kcal

segon (varia segons les dones)

2300-2500 kcal

tercer(varia segons les dones)

2300-2500 kcal

Manques pels infants i adolescents:

El nostre cos funciona gràcies a un conjunt de substàncies que nos aporten els aliments. Però, els infants i adolescents poden mancar d’algunes d’elles:

 .calci (llet, iogurt, formatge…)

.ferro (llenties, faves…)

.Vitamina B9 (pèsols, cigrons) 

.Vitamina D (sol, peix, taronges…)

Magnesi (xocolata negre, plàtan, cereals integrals…) 

 

El calci és molt important perquè si no en tenim prou, el nostre cos l’agafa dels nostres ossos i sempre hi haurà en els nostres ossos un manca de calci.

 

Com tenir prou fibres?

.5 porcions de 100g de fruites/verdures cada dia

.Llegums dues vegades per setmana

.Una mà de nous cada dia

.Aliments integrals sempre

 

Els greixos:

Hi ha dos tipus de greixos, els greixos saturats i insaturats. Els greixos saturats no són bons per la salut, de fet augmenten el mal colesterol, la diabetis i la hipertensió, doncs problemes cardiovasculars.

En canvi, els greixos insaturats són molts bons per a la salut. Els greixos insaturats, com el seu nom l’indica, no són saturats en el cos i doncs eliminen possibilitats de tenir problemes cardiovasculars.

Greixos insaturats

Greixos saturats

oli d’oliva

oli de coco

OMEGA 3

oli de palma

fruits secs (ametlles…)

mantega

verdures

carn

El règim:

Un règim és una manera de menjar, n’hi ha per perdre pes o pels vegetarians per exemple. Cal fer a polit en els règims perquè tant el que mengem com el que deixem de menjar és important.

Els règims per perdre pes, utilitzen tots el mateix sistema, menjar entre 300 i 500 calories en menys del que mengem normalment. Però, hi ha diferents maneres de menjar calories en menys i és en això que hi ha diferents règims.

Els diferents règims:

Com ja sabeu, hi ha diferents tipus de règims, aquí els principals estan explicats:

El règim hiperproteine:

És un dels règims més coneguts. Com amb tots els règims, creem un desfici calòric. La dieta rica en proteïnes permet perdre ràpidament quilos mantenint la massa muscular. De fet, renunciant als greixos amb algunes condicions com els glúcids i menjant només proteïnes, el nostre cos elimina greixos guardant els muscles.

Aquest règim és per persones que necessiten ser ajudades perquè ha de ser seguit amb controls mèdics. També, aquell règim és per persones que volen perdre màxim 5 kg.

El règim de proteïnes:

És un règim en què l’objectiu és d’augmentar les nostres quantitats per dia en terme de proteïnes. Les proteïnes permetent eliminar ràpidament el sobrepès.

Aquest règim pot ser perillós, llavors és només per les persones que són seguides per un metge  i que són obeses o en sobrepès notable.

El règim hipocalòric:

És un règim que no ha de durar molt de temps, ja que pot ser perillós. Es tracta de baixar els sucres i els greixos per obligar el seu cos a agafar greixos i sucres del cos. Aquest règim permet resultats molts ràpids. Ja que aquest règim és molt estricte cal fer a polit de no mancar d’alguna cosa o de no menjar prou. Aquest règim és per persones determinades que no es deixen anar.

El règim vegetarià:

És una manera de menjar traient de la nostra nutrició els aliments rics en proteïnes animals (les carns blanques i vermelles…). En canvi, encara mengen aliments que vénen d’animals com ous, llet, mel…

El règim detox:

Aquest règim serveix a eliminar les toxines del nostre cos. En només alguns dies bevent sopes, tisanes… Aquest règim procura un benestar pel nostre fetge. També, aquest règim permet perdre alguns quilos en massa encara que l’objectiu principal sigui de purificar el nostre organisme. Aquest règim no ha de durar més de 4-6 dies.

El règim sense sal:

El problema de la sal, és que obstrueix les artèries, sobretot les del cor i pot crear més endavant malalties. Aquest règim té per objectiu aturar de menjar sal. De fet, la sal conserva l’aigua i doncs, menjant menys sal eliminen més aigua del nostre cos. Aquest règim és per les persones que tenen malalties com l’infart però també per persones que volen fer a polit per no tenir malalties com aquesta.

Forçar-se a no menjar:

Es forçar a aturar de menjar entre les hores per dinar és una cosa, forçar-se a quasi res menjar durant el dinar en és una altra. Molt sovint, si estem molt motivats per fer un règim, ens diem que menjant quasi res durant els sopars nós farà perdre pes més ràpid i és cert però és també molt perillós perquè fent això, el nostre estómac s’habitua a menjar de menys en menys fins a començar a saltar àpats i pot acabar en anorèxia. Llavors, cal fer molt a polit de no deixar de menjar o de no menjar prou.

No et privis:

Durant un règim és molt bé ser estricte i seguir instruccions per poder veure un resultat però, de tant en tant es cal fer plaer. Dient de fer-se plaer no parlo d’anar a menjar en un fast-food tot el que ens podem empassar sinó, que si un dia tenim moltes ganes de menjar un petit tros de xocolata poder menjar-ho. Perquè és comprovat que menjar amb plaer no fa agafar tants quilos que menjar quelcom que no ens agrada i comptant les calories.

    Consells:

    1. Petits plats: Si vols fer un règim, millor menjar en petits plats que ompliràs sense que en gros plats que quasi no omplirem: de fet, mentalment el nostre cervell se sentirà més tip si veu que hem menjat tot un plat que només la meitat d’un plat. Així, menjant la mateixa quantitat en els dos plats mentalment ens pensarem ser més farts menjant en un petit plat.
    2. Menjar lentament i agafar el temps per mastegar: Quan mengem lentament i que agafem el nostre temps per mastegar, estem farts molt més ràpid. De fet, quan mengem de pressa el nostre cervell no calcula que no tenim més plaça en l’estómac, en canvi menjant lentament, el nostre cervell podrà dir d’aturar de menjar perquè ja estem tips i llavors no tindrem més gana.
    3. Menjar sense distracció electrònica: quan mengem davant d’un aparell electrònic, el nostre cervell està concentrat en el que mirem i no el que mengem. Llavors, encara un cop no veure que estem farts i acabarem el nostre plat tenim encara gana.

    Vols saber més coses de la nutrició?